Снимка pixabay.comТе се наричат нубийци и потомци на черните фараони. След

...
Снимка pixabay.comТе се наричат нубийци и потомци на черните фараони. След
Коментари Харесай

Судан: Страната на черните фараони. Повечето нубийци нямат дори телевизор и пият направо от Нил

Снимка pixabay.com

Те се назовават нубийци и потомци на черните фараони. След рухването на най-голямата цивилизация, те не престават да живеят тъкмо както са живели преди доста епохи, като не престават да строят същите хижи, както в предишното, употребявайки примитивни принадлежности, написа pochivka.blitz.bg.

В град Керм, в северната част на Судан, са непокътнати здания от глина с приблизителна възраст от 5000 години!

Но и през днешния ден нубийските къщи са доста, доста елементарни - смесени с глина и плява и са идеални за локалния климат.

Прекарахме 9 дни в Судан и единствено първите две нощи живяхме в хотел, а през останалото време трябваше да спим в нубийските къщи за посетители, споделя българин, посетил африканската страна. След като посетих 5-6 такива къщи, заключих, че те са безусловно идентични. В северната част на Судан хората живеят в дребни къщи от тиня с огромни дворове. 

Ако фамилията е огромно, тогава огромен двор е заобиколен от няколко кални къщи, които имат по 3-4 стаи вътре. Няколко генерации нубийци живеят едновременно в такива къщи.

Вътре в стаите, като предписание, няма нищо, от време на време даже подове - леглата са сложени на глинен под.

Всички улеснения (душ, тоалетна, кухня) са извън, в обособени пристройки. В по-богатите домове има стаи за душ, където е окачен бойлерът (водата идва от контейнер на покрива). Тогава има опция да се употребява топла вода. Като предписание, няма подобен вид, само че това е разбираемо, 9 месеца в година в Судан е доста, доста горещо.

И, несъмнено, тоалетната е на двора.

В някои къщи няма одеяла на леглата, тъй че в случай че си мислите да отидете в Судан, донесете там вашите спални чували или помолете вашата туристическа компания да вземе одеяло за експедицията. И двата спални чувала и одеяла са подобаващи единствено за зимните месеци, когато през нощта е до +5 градуса през нощта. Това е от декември доникъде на февруари. През останалото време ще е  достатъчно да имате лек чаршаф.

В съвсем всички нубийски къщи няма течаща вода и тръбопроводи. Водата за пиянство и за потребностите идва от един кран, ситуиран на входа на къщата. Питейната вода държат в огромни глинени съдове.

Цялата вода, която нубийците употребяват, идва непосредствено от река Нил, без никакво филтриране. Човек може единствено да завижда за силата на стомасите на елементарните суданци.

Кранът в двора, където вземат водата. Тук можете да се измиете преди молитвата.

Питейната вода в глинени съдове извън.

Не всяка нубийска къща има тв приемник, тъй че има такива кафенета, където можете да пиете кафе, да седнете, да гледате телевизия и да пушите наргиле.
Също по този начин във всяка нубийска къща има пристройки за добитък. По Нил пораства доста трева, а локалните поданици го употребяват: овце, кози и магарета са публикувани в цялата страна. Някои нубийци отглеждат камили.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: